Algemeen

Bij het laten maken van een echo, pretecho of medische echo zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Vaak zijn wij in staat mooie beelden te maken van de baby, mede door de moderne apparatuur waar wij mee werken en door de ervaring van onze echoscopisten. Er zijn echter een aantal factoren die niet zijn te beïnvloeden, die mede de kwaliteit van de beelden bepalen. Dit is de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de baby, de beweeglijkheid van de baby en je eigen lichaamsbouw.

Echo’s kunnen de hele zwangerschap worden verricht.

  • vanaf 7 weken kunnen we een hartje zien kloppen.
  • Meestal kunnen we bij 14  weken het geslacht van het kindje zien maar bij 15 weken kunnen we het zeker zien.
  • De 20 weken echo maken wij bij voorkeur tussen de 19+0 wkn, en de 19+6 wkn van de zwangerschap.
  • Tot 32 weken kan je het kindje met de 2D echo mooi in beeld brengen.
  • Over het algemeen kiezen de meeste mensen voor een 3D/4D echo tussen de 22ste en 32ste week van de zwangerschap.
  • Ook eerder in de zwangerschap kan een 3D/4D echo al heel bijzonder zijn.
  • Bij een aortascan is het belangrijk dat u 2 uur van te voren niets meer eet.

Medische echo’s

Wil je een afspraak maken voor een medische echo stuur dan een e-mail naar info@echocentrumdelinde.com of laat een terugbelverzoek achter.

De medische echo’s worden momenteel alleen ingepland op de locatie in Rijnsburg en Alrijne Leiderdorp.

Het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

Voor de medische echo’s heb je een verwijzing nodig van je verloskundige of gynaecoloog. De verwijzer kan je hier meer informatie over geven.

Bij een echo op verwijzing zullen we altijd de uitslag van de echo aan je verloskundige sturen. Bij bijzonderheden zullen we telefonisch contact opnemen en hem/haar persoonlijk op de hoogte stellen.

Als er tijdens een echo afwijkingen worden vastgesteld, is vervolgonderzoek mogelijk. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je verloskundige of gynaecoloog.

Bij Echocentrum kan je met een verwijzing van je verloskundigen of gynaecoloog de volgende echo’s laten maken:

Vitaliteitsecho

Via verwijzing van je verloskundige of gynaecoloog 

Bij de vitaliteitsecho wordt gekeken of de zwangerschap ‘vitaal’ is, klopt het  hartje en zit de zwangerschap in de baarmoeder, deze echo verrichten wij tussen 7  en 8 weken. Deze echo wordt alleen vergoed als hiervoor een indicatie is, vraag hiernaar bij je verloskundige of gynaecoloog.

Termijnecho

Via verwijzing van je verloskundige of gynaecoloog 

De termijnecho is bedoeld om de duur van de zwangerschap vast te stellen. Deze echo verrichten wij bij voorkeur tussen de 10 en 11 weken. Tot 10 weken wordt deze echo meestal vaginaal uitgevoerd om de beste beeldvorming te krijgen

De 13-weken-echo

Via verwijzing van je verloskundige of gynaecoloog 

De dertien weken echo is een medische echo tussen 12+3 en 14+3 weken waarbij gekeken wordt of de foetus mogelijk lichamelijke afwijkingen heeft die al vroeg zichtbaar zijn. De echo is onderdeel van een wetenschappelijke studie.

https://www.pns.nl/13-wekenecho

De 13 wekenecho wordt ook wel een structureel echoscopisch onderzoek genoemd, net als de 20 weken echo. Het doel van de echo is om te beoordelen of de foetus ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Er wordt onder andere gekeken naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Met de 13 wekenecho kunnen niet alle afwijkingen worden gezien. Dat betekent dat een goede 13 weken echo geen garantie geeft op een gezonde baby. Let op: de 13 weken echo is géén vervanging van de 20 weken echo, ze vullen elkaar wel aan. Sommige afwijkingen zijn nog niet goed zichtbaar bij 13 weken omdat de foetus bij 13 weken nog kleiner en minder ver ontwikkeld is.

De 20-weken-echo

Via verwijzing van je verloskundige of gynaecoloog 

De 20 weken-echo is een medisch onderzoek. Het doel is om te onderzoeken of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft.

Dit onderzoek valt onder de prenatale screening en wordt vergoed door de zorgverzekering.

Prenatale screening is Bevolkingsonderzoek en daarmee worden er strikte eisen gesteld aan alle echoscopisten. De eisen zijn onder andere dat je voldoende scholing volgt, voldoende echo’s maakt en dat je een echo-apparaat gebruikt wat aan de juiste eisen voldoet ten aanzien van beeldkwaliteit.

Jouw verloskundige of gynaecoloog zal in een counselingsgesprek vertellen over de mogelijkheden van prenatale screening in de zwangerschap. Jij en jouw partner bepalen zelf of jullie in de zwangerschap prenatale screening laten doen. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Meer informatie over deze onderzoeken vind je op: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Op die website staat ook een keuzehulp die je kunt invullen als ondersteuning bij het maken van een keuze.

Groeiecho

Via verwijzing van je verloskundige of gynaecoloog 

Met een groei echo kan er bepaald worden hoe het kindje groeit. Dit kan op verschillende momenten tijdens je zwangerschap, afhankelijk van de indicatie voor deze echo.

Liggingsecho

Via verwijzing van je verloskundige of gynaecoloog 

Vanaf ongeveer 35 weken zwangerschapsduur kan de verloskundige een liggingsecho aanvragen als zij twijfelt over de ligging van het kind. Tijdens de echo bepalen we de exacte ligging.

Placenta lokalisatie

Via verwijzing van je verloskundige of gynaecoloog 

Als bij de 20 wekenecho blijkt dat de placenta dicht bij of over de baarmoedermond heen ligt, is dat een reden om tussen de 32ste en 34ste week van je zwangerschap dit nogmaals te controleren, dit is een vaginale echo.

Pretecho’s

Aorta-scan

€ 40,-

Dit is een echo van de buik waarbij de diameter van de aorta wordt gemeten speciaal voor senioren die willen weten of zij een verhoogd risico hebben op het krijgen van een aneurysma.

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier en u krijgt de resultaten direct mee

om zo nodig te bepreken met uw huisarts.

Deze echo wordt (nog) niet vergoed door de verzekering.

Vroege echo 

€ 30,-

Dit is een echo in het eerste trimester vanaf 7 tot 12 weken van de zwangerschap. Dit is een korte 2D echo en duurt ongeveer 10 minuten. (incl. 2 zwart/wit foto’s)

Het doel van deze echo is vast te stellen of de zwangerschap vitaal is, hiermee bedoelen we dat we willen zien dat de zwangerschap in de baarmoeder zit en er een hartje is gaan kloppen.

Geslachtsbepaling pretecho

€ 39,-

Vanaf 14 weken in de zwangerschap. Dit is een korte 2D echo en duurt ongeveer 20 minuten. (incl. 2 zwart/wit foto’s)

U kunt deze echo’s uitbreiden met een opname (USB-stick), kosten hiervan zijn 10 euro per stuk.

Vanzelfsprekend kunnen we het geslacht ook op een kaartje schrijven of doorgeven aan de bakker of feestwinkel wanneer je een leuke gender reveal party  hebt gepland.

Korte 2d  pretecho

€ 39,-

Dit is een korte 2D echo die op ieder gewenst moment van de zwangerschap gemaakt kan worden. De echo duurt ongeveer 20 minuten (incl. 2 zwart/wit  foto’s).

U kunt deze echo’s uitbreiden met een opname (USB-stick), kosten hiervan zijn 10 euro per stuk.

Duurt het wachten op de reguliere echo je soms wat te lang en wil je tussendoor nog even spieken of vind je het leuk je kleintje tijdens de echo te laten zien aan familie of vrienden, dan boek je een korte 2D echo.

Korte 3D/4D echo

€ 57,50,-

Dit is een korte 3D/4D echo en duurt ongeveer 20 minuten (incl. opname met geluid, USB-stick, 3 losse zwart/wit foto’s en 1 kleurenfoto).

Lange 3D/4D echo

€ 115,-

Dit is een uitgebreide echo waarin je een combinatie van 2D, 3D en 4D beelden te zien krijgt en duurt ongeveer 45 minuten (incl. opname (USB-stick), 6 losse zwart/wit foto’s en 3 kleurenfoto’s). Indien gewenst doe ik een geslachtsbepaling. Deze is echo is te boeken op onze locatie in Leiderdorp of Rijnsburg. De opname bevat de gehele echo, beeld en geluid. Ligt je kindje er lastig voor tijdens de echo dan herhalen wij deze kosteloos nog een  keertje.

Wanneer je een tweede 2D, 3D/4D echo in dezelfde zwangerschap laat maken, krijg je 50% korting!

Combinatiepakket pretecho

€ 150,-

Het combinatiepakket is een combinatie van een korte 3D/4D echo en een lange 3D/4D echo tijdens dezelfde zwangerschap.